Dieta Optymalna

meal

Program dla osób, które chcą się racjonalnie odżywiać i traktować żywność jako lekarstwo. Można ułożyc dzienne menu pod względem zawartości witamin i składników mineralnych, porównać z normami spożycia. więcej...

PC optymal

Program dla stosujących żywienie optymalne. Wspomagający stosowanie diety optymalnej. Posiada książkę kucharską, oblicza BTW w potrawach i koszty żywienia. Dane zachowuje w bazie. więcej...
Zamówienie programu

Informacje o dietach


Dieta optymalna

Oparta na produktach zwierzęcych zwana dieta Kwasniewskiego lub dieta wysokotłuszczowa. więcej...

Dieta Atkinsa

wysoko tłuszczowa, wysoko białkowa więcej...

Dieta Lutza

niskowęglowodanowa więcej...

Dieta Montignaca

Wystarczy tylko przestrzegać zasady niełączenia w jednym posiłku pokarmów zawierających białko z tymi, które zawierają węglowodany. więcej...

Dieta Śródziemnomorska

Dieta bazuje na dużych ilościach warzyw i owoców, pełnoziarnistym pieczywie, kaszach, makaronach, rybach i owocach morza. Pokarmy te są bogate w błonnik, witaminę C, mikro- i makroelementy oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. więcej...

Dieta Andersona

Opracował ją dietetyk z uniwersytetu w Los Angeles, Henry L.N. Anderson. Jest to również jedna z diet niełączenia. Według twórcy diety od prawidłowego zestawiania ze sobą produktów zależy skuteczne ich spalanie. Inne enzymy uczestniczą bowiem w trawieniu mięsa, a inne produktów mącznych i owoców.więcej...

Dieta dla smakoszy

Wystarczy zmienić sposób przyrządzania posiłków. Najbardziej charakterystyczną cechą tej diety jest to, że nie zabrania ona całkowicie prawie żadnej potrawy i nie ogranicza zbytnio ilości.więcej...

Waga ciała i idealna sylwetka

Dieta optymalna

Dieta optymalna, dieta Kwaśniewskiego, dieta tłuszczowa. Pod tymi nazwami kryje sie dieta, a właściwie żywienie optymalne, opracowane przez doktora Jana Kwaśniewskiego, lekarza i dietetyka z sanatorium w Ciechocinku. Dieta optymalna może być stosowana przez całe życie. Dieta optymalna oparta jest na produktach zwierzęcych. Stosujące ją osoby szybko chudną, chociaż jedzą tłusto. Dieta zdobywa coraz więcej zwolenników.

Zasady diety

Generalną zasadą Żywienia Optymalnego jest zachowanie właściwych proporcji między białkiem, tłuszczem i węglowodanami. Jako ogólną zasadę można przyjąć: 1 : 2,5-3,5 : 0,5. Oznacza to, że na 1 gram spożytego białka powinno przypadać w diecie 2,5 do 3,5 grama tłuszczu i 0,5 grama węglowodanów. Taka proporcja przy założeniu, że białka i tłuszcze są głównie pochodzenia zwierzęcego zapewnia prawidłową pracę organizmu w początkowym okresie Żywienia Optymalnego. Po przystosowaniu się organizmu do nowej diety zapotrzebowanie na białko zmniejsza się. Zmniejsza się również, gdy spożywa się białko o najwyższej wartości biologicznej.

Produkty najlepsze dla człowieka (ułożone według ich wartości biologicznej)
1. Szpik kostny, żółtka jaj, wątróbki gęsie stłuszczone, wątroba cielęca i wieprzowa, nerki, całe jaja, móżdżek, gęste rosoły, kawior.
2. Mięso wieprzowe: boczek, karkówka, nogi wieprzowe, salcesony, pasztetowa.
3. Mięso cielęce, wołowe, tłuste gęsi, mięso i inne części ciała innych zwierząt trawożernych, wszystkie rodzaje serów - najlepsze tłuste.
4. Masło, smalec gęsi, słonina, smalec wieprzowy łój wołowy, gęsta śmietana.
5. Oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, orzechy włoskie, laskowe, inne orzechy oraz jadalne nasiona oleistych, mleko (tylko do 0,5 litra na dobę) - tłuste.
6. Kaczka tuczona, tłusta kura, kurczaki wiejskie.
7. Tłuste ryby: węgorz, łosoś, makrela, tuńczyk, konserwy rybne w oleju, majonez.
8. Ser twarogowy chudy, chude ryby, indyk - zawsze z dużym dodatkiem tłuszczu.
9. Jarzyny w ograniczonych ilościach.
10. Płyny nie zawierające cukru.
Pozostałe produkty można spożywać w ilości ograniczonej zawartością węglowodanów - do 50-60 gramów na dobę łącznie wszystkich węglowodanów. Z węglowodanów najgorsza jest fruktoza (miód, cukier, owoce, soki owocowe), najlepsza skrobia (zboża, ziemniaki).
Praktycznie można jeść wszystko, co jadalne w ilościach takich, jakie organizm potrzebuje, nie należy przejadać się. Węglowodany mogą być dostarczane w każdym posiłku lub tylko w jednym w ciągu doby.

Przykładowy jadłospis.

Śniadania
cdn.